ONLINE FORDÍTÓ- ÉS FORDÍTÁSHITELESÍTŐ IRODA


Kezdőlap  »  Lektorálás


Lektorálás


Lektorálás A lektorálás nélküli fordításban - habár tartalmilag hiánytalan, megfelel a célnyelv követelményeinek és alapvetően visszaadja az eredeti szöveg információtartalmát - elvétve előfordulhatnak stílusbeli, nyelvtani és szakmai hiányosságok.
A lektorálás egy ellenőrzési eljárás, melynek során az elkészült fordítást tartalom, szakmai szókincs, nyelvhelyesség és stílus szempontjából egyaránt összevetjük az eredeti szöveggel, javítjuk, illetve megjegyzéseket teszünk a javítások elvégzésére vonatkozóan.

Fordítóirodánk a lektorálás alábbi formáit nyújtja ügyfeleinek a felmerülő igényeknek és a fordítás felhasználási céljának megfelelően, a fordítási megbízás részeként vagy akár külön szolgáltatásként (más által készített fordítás lektorálása):

Szakmai lektorálás
Anyanyelvi lektorálás
Tételes lektorálás


Szakmai lektorálás


Szakmai lektorálás rendszerint speciális - az adott szakterületre jellemző, esetenként egyedi - terminológiát tartalmazó szakszövegek (pl. gépkönyvek, pénzügyi jelentések, stb.) esetén javasolt.
A lefordított szöveget az adott szakterületet kiválóan ismerő és a célnyelvet magas szinten ismerő szaklektor vagy szakfordító, különböző szakmai szempontok alapján ellenőrzi (lektorálja), összevetve az eredeti szöveggel, különös tekintettel a speciális szakszókincs pontos és következetes használatára.
Szakmai lektorálást követően a fordítás szakmai hiányosságokat, esetleges félrefordításokat már nem tartalmazhat.


Anyanyelvi lektorálás


Az anyanyelvi lektorálás (más néven általános vagy nyelvi-stilisztikai lektorálás) során a lefordított szöveg nyelvhelyességi és stilisztikai ellenőrzésen egyaránt átesik, a célnyelvi kultúrában biztonsággal használhatóvá válik a kommunikáció során.
Az ellenőrzést és a stílusbeli javításokat kizárólag a célnyelvet és a különféle dialektusokat mélységében is tökéletesen ismerő, szakképzett anyanyelvi lektor vagy nyelvész tudja elvégezni.
A lektor a lefordított szöveget önmagában - a forrásszöveggel nem összevetve - vizsgálja meg, ebből adódóan anyanyelvi lektorálást bármilyen dokumentumra vállalunk.


Tételes lektorálás


Tételes lektorálást elsősorban hivatalos eljárásban való felhasználásra szánt dokumentumok ellenőrzése során végzünk. A tételes lektorálás során az anyanyelvi és szaklektorok - az eredeti és a lefordított szöveget mondatonként összevetve - átfogó nyelvi, stilisztikai és terminológiai ellenőrzést végeznek.

Hitelesített vagy hivatalos (záradékolt) fordítás készítését, továbbá nyomdakész fordítás készítését kizárólag tételes (szakmai és nyelvi) lektorálással együtt vállaljuk. Ezáltal tudjuk biztosítani azt, hogy tartalmilag és szakmailag is helyes legyen az átadott anyag.


Mikor van szükség lektorálásra?


Lektorálási szolgáltatásunkat minden olyan esetben érdemes igénybe venni, amikor elsődleges fontosságú, hogy a szöveg nyelvi, stilisztikai és/vagy terminológiai ellenőrzésen is átessen. Hivatalos eljárásban részt vevő, hiteles vagy hivatalos (záradékolt) fordítást igénylő dokumentumok esetén mindenképpen.
Ilyen lehet továbbá bármilyen publikálandó, nyomdai előkészítésre szánt vagy a cég arculatának részét képező dokumentumok (honlapok, cégismertetők, kiadványok), szerződések, hivatalos levelezések.


Lektorálás díja


Az általunk készített fordítás szakmai és nyelvi lektorálásának díja rendszerint a fordítási díj 50%-a.
Más által készített fordítás esetén ez a díj nem változik (50%), ellentétben a hazai fordítási piacon elterjedt gyakorlattal szemben (70-100%). A lektorálási díj meghatározása ebben az esetben a saját fordítási díjszabásunk alapján történik.

A lektorálás díja nagyon rossz minőségű fordítás esetén változhat. Mivel a lektorálás nem jelentheti a teljes szöveg újraírását, abban az esetben, ha lektorálás során a hibajavítás gazdaságosan nem végezhető el, a lektor ezt jelzi felénk, és a szöveg teljes újrafordítására teszünk ajánlatot megbízónk részére.


Kérje árajánlatunkat lektorálásra vonatkozóan, online ajánlatkérő rendszerünkön keresztül.
Lektorálási árainkról részletesen ide kattintva tájékozódhat.
Amennyiben bármilyen kérdése lenne lektorálási szolgáltatásainkkal kapcsolatban, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz a 06705202674-es központi telefonszámon vagy elérhetőségeink valamelyikén!


Vissza az oldal tetejére

Kezdőlap  »  Lektorálás